Friday, 13 September 2013

Disebalik tingkah mu



                    SUDUT PSIKOLOGI

Hasil kajian psikologist , mengatakan terdapat maksud disebalik tingkah laku seseorang . Pelik kan mana la dorang boleh tahu kan ?? ( sebab dorang dah jalan kan kajian la , itu pon tak faham lagi ke ! haha .. )

So saya rasa macam nak kongsi la sikit pasal info ni kan ..  (sharing is caring , kan ! ) Mungkin juga ia nya nampak kecik dari mata anda  tp ia nya berguna dalam kita mengenali dan mengerti perasaan orang di sekeliling kita .

  1. Apabila seseorang itu terlalu ketawa terbahak-bahak biarpun hanya pada perkara yang kecil yang  langsung dan kelihatan bodoh , dia sebenarnya seseorang yang mempunyai jiwa yang sangat sunyi . ( patut banyak ketawa , rupa-rupanya dia bosan ! )
  2.  Sekiranya seseorang itu banyak tidur , dia seorang yang kuat bersedih .                                          ( ada juga orang yang menangis sampai tertidur .)
  3. Apabila dia kurang bercakap tetapi pantas dalam berbicara bermakna dia menyimpan seribu satu rahsia . ( mungkin dia kurang bercakap takut terbocorkan rahsia )
  4. Sekiranya dia sukar mengalirkan air mata , dia seorang yang lemah . ( bagi saya dia lemah sebab dia ego )
  5. Kalau dia mudah mengalirkan air mata , meskipun pada benda yang kecil sahaja ,dia seorang yang berhati lembut . ( nak tengok hindustan pon kene stand by tisu kan ! hehe .. )
  6. Dan jika dia cepat marah biarpun pada benda yang sekecil kuman , itu bermakna dia perlukan kasih sayang .( hai , cepat kedut la orang tu kan ! kan  dah tak comel muka tuu ~ )                      

Berusaha untuk memahami orang lain , selepas kita memahami diri  kita sendiri . Mungkin ia nya bukan 100% betul tapi ada sedikit sebanyak kebenarannya disitu kan .. Dari situ , kita dapat membantu orang disekeliling kita yang mungkin memerlukan kita .

* Best juga kaji tentang perilaku manusia ni , macam tahu rahsia juga la kan . ( mood happy )
* Rasa bosan pula duduk dekat bilik ni ! ( nak layan tv la lepas ni ~ huhu .. )
* Jumaat , 13 September 2013 , 11.28 p.m

                                                                                   
                                                                                        tak sabar nak tengok running man malam ni ,

                                                                                                               - Marie Kay -



Tuesday, 10 September 2013



MENANTI  ..


Menanti itu la harapan aku sekarang ni .Sebagai budak ( bdk lg ke dh remaja nk masuk dewasa kot ! haha..) yang masih mencari arah tuju dalam impian dan cita-cita . Melihat rakan sebaya yang kini sibuk dalam mengejar cita-cita dan dalam mencorak impian jadi realiti sedangkan aku masih terkial-kial dalam mencari identiti cita-citaku sendiri .

 Rendah diri .. Itu yang aku rase tak kala melihat dan memikirkan kedudukan aku kini , yang jauh kebelakang dari rakan-rakanku yang lain . Namun aku masih mampu tersenyum melihat kesungguhan mereka dalam merealisalikan impian mereka dan berdoa agar dalam turut mengikut jejak langkah mereka suatu hari nanti .

Entah ape-ape la aku ni , dah la ni first time aku post kat blog ni , dah tulis cerita sedih plak kan .. haha .. sorry la yer ! Nak buat macam mana dah tengah mood sedih la kata kan .So kalau ade yang menangis mengenang nasib aku ni , thank la yer (dah pergi lap hingus sana meleleh-leleh, naik geli aku tengok ! ) Buat yang tak ade feel ape-ape tu tak pe nak buat macam mana orang tak sayang kita la kata kan ( ish , hati kering punya orang ! haha )


* Mood mengenang nasib !
* Feel plak rase nak menangis je ! huwaaa ~~
* Selasa , 5:33 p.m , 10 September 2013


                                                                                                                       yang tengah lapar ,
                                                                                                                     
                                                                                                                           - Marie kay -